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Siger Seinen en Rob Stravers

Op www.bridgevraagbaak.nl, staan alle reeds verschenen nummers, onder BridgeService.
De Bridge Training is gratis! Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: 

rekeningnummer 54.94.44.440, t.n.v. R.A.M. Stravers. 

Voorwaarde is wel dat je dat uitsluitend doet over het werk dat reeds is verschenen. Dat voorkomt voor mij elke vorm van verplichting.

Van dat geld ga ik aan het eind van het jaar heerlijk uit eten en bridgen met mijn vaste steunen en toeverlaten, aangevuld met enkele lezers. 
Tegen het eind van het jaar verloot ik de extra plaatsen onder degenen die een bijdrage hebben geleverd. Winst wil ik namelijk niet maken omdat ik het schrijfwerk veel te leuk vind!


	


Voor de minder ervaren spelers
Spel 1

Je tegenstanders bieden vlot: 1SA - 3SA. Jij mag uitkomen. Je hebt in handen:

( H V 10 3 2

( V B 4 3

( B 10 9

( 10

Met welke kaart kom je uit?

We wachten nog even met de oplossing van vraagstuk 1.

Spel 2

Ook nu boden je tegenstanders 1SA - 3SA.

Je partner start 

     met (H.







Dummy legt op tafel:







( H 5 3







( A 5 4








( 9 8







( A 6 5 4 3


Jouw hand


( 8 7 6


( 8 7 6



( A 7 4



( 10 9 8 2

Hoe speel je tegen?

a. Ik signaleer positief met een hoge en/of oneven kaart: (7.


b. Ik signaleer positief met een lage kaart: (4.


c. Ik leg (A in deze eerste slag.


Ik geef een overpeinzing.
Overpeinzing spellen 1 en 2

Het moge duidelijk zijn; de spellen 1 en 2 zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Alleen de kleur is anders. Het gaat erom hoe je omgaat met 




HV10xx  
als je moet uitkomen, en met 



Axx 

als je partner uitkomt in die kleur.
Hieronder nog een derde vraagstuk:
Noord moet uitkomen tegen 3SA. En zodra de leider aan slag is, kan hij negen slagen afdraaien. Je zult in dit spel de klaverenkleur, en in de vorige twee spellen de schoppen- en de ruitenkleur, op de juiste wijze moeten behandelen.
Hoe maken NZ het elkaar zo gemakkelijk mogelijk om de leider 1 down te helpen?



( H V 10 3 2


Leider



Dummy

( B 6 5



( 9 8




( A 7 4
Noord start met (H. Daarmee vertelt hij dat hij ook (V heeft, het aangrenzende lagere plaatje.

Het is van het grootste belang dat NZ achterelkaar hun vijf klaverenslagen oppakken. Want als de leider al vóór de vijf klaverenslagen aan slag komt, is het zeker niet denkbeeldig dat hij in de andere kleuren zijn negen slagen binnen heeft, voordat NZ weer aan slag komen. Als ze dan nog aan slag komen…

Spel 1 De juiste aanval
Je tegenstanders bieden vlot: 1SA - 3SA. Jij mag uitkomen. Je hebt in handen:

( H V 10 3 2

( V B 4 3

( B 10 9

( 10

Met welke kaart kom je uit?
Zonder enige twijfel: (H! Dat is de hoogste van een (gebroken) serie van je langste kleur. Dankzij (V kun je daar niets mee weggeven. Niet uit zuinigheid beginnen met een lage schoppen, waarmee je inderdaad wel terugkomst vraagt in die kleur. Daarmee geef je namelijk onnodig een slag weg als dummy of de leider (B heeft.

Maak niet de veel voorkomende fout om van VBx(x) met de vrouw uit te komen. Daarmee maak je meer leiders blij dan partners. De leider weet meteen waar (B zit, waarop hij dan kan snijden.





( A 10 5




( H 9 6

Zonder hartenstart kan de leider twee hartenslagen maken. Met een vriendelijke westspeler die uitkomt met (V, neemt de leider deze met (H, om daarna (6 te spelen naar dummy’s (10. 
Spel 2 De juiste voortzetting

Ook nu boden je tegenstanders 1SA - 3SA.

Partner noord start 


     met (H.







Dummy oost legt op tafel:








( H 5 3







( A 5 4








( 9 8








( A 6 5 4 3


Jouw zuidhand



( 8 7 6



( 8 7 6



( A 7 4



( 10 9 8 2

Hoe speel je tegen?

Neem deze slag over met (A en speel ruiten terug! Als je namelijk de eerste slag duikt, zadel je partner noord op met een vreselijk groot probleem. Met (AB bij de leider, geeft zijn ruitenvervolg dan een ruitenslag cadeau.

Voor de wat meer ervaren spelers
Spel 1


West

Noord
Oost

Zuid




1(

doublet
pas


2(

pas

3(

pas

4(

pas

pas

pas


Tegen 4( speelt onze partner noord achtereenvolgens: 




(A, (H en (V. 






Dummy oost







( 8 4 2






( A H 6







( H 2







( A H V B 10




Jouw zuidhand




( 7 6



( V 4




( 9 8 7 6 5 




( 8 7 6 5
De leider bekende schoppen in de eerste en tweede slag.
Hoe speel je tegen, wetend dat onze partner met zijn 1(-opening minstens een 5-kaart belooft?

Voor de minder ervaren spelers geef ik een overpeinzing.

Spel 1  Overpeinzing voor de minder ervaren spelers


West

Noord
Oost

Zuid




1(

doublet
pas


2(

pas

3(

pas


4(

pas

pas

pas


Tegen 4( speelt onze partner noord achtereenvolgens: 




(A, (H en (V.






Dummy oost







( 8 4 2







( A H 6







( H 2







( A H V B 10




Jouw zuidhand




( 7 6




( V 4




( 9 8 7 6 5 




( 8 7 6 5
De leider bekende schoppen in de eerste en tweede slag.
Hoe speel je tegen, wetend dat onze partner met zijn 1(-opening minstens een 5-kaart belooft?

Allereerst kijken we naar het bieden van onze partner. 

Hij opende 1(, wat een 5-kaart belooft. Als we dan ook nog zien dat hij AHV in top heeft, mogen we aannemen dat hij precies een 5-kaart zal hebben. Want met een 6-kaart had hij na wests 2( zijn fraaie schoppenkleur nóg wel een keer laten klinken.

Dat betekent dat de leider een derde schoppenkaart moet hebben; we hoeven de derde schoppenslag dus NIET te troeven met onze (V. Ook deze slag zal onze partner winnen.

En ná de derde slag?

Waar wij in deze derde slag aan moeten denken is, met welke kaart partner de vierde slag moet inzetten om het contract naar de filistos te helpen. Dat is de éérste vraag. De tweede luidt: welke kaart moeten wij in de derde slag bijspelen om onze partner daarbij te helpen? 

Spel 1  Het juiste tegenspel


West

Noord
Oost

Zuid




1(

doublet
pas


2(

pas

3(

pas


4(

pas

pas

pas


Tegen 4( speelt onze partner noord achtereenvolgens: 




(A, (H en (V.






Dummy oost







( 8 4 2







( A H 6







( H 2







( A H V B 10




Jouw zuidhand




( 7 6




( V 4




( 9 8 7 6 5 




( 8 7 6 5
De leider bekende schoppen in de eerste en tweede slag.
Hoe speel je tegen, wetend dat onze partner met zijn 1(-opening minstens een 5-kaart belooft?

Het contract gaat alleen down als partner doorgaat met zijn schoppenkleur. Ondanks de drievoudige renonce. Jouw (V wordt dan altijd een slag. Al meteen in de vierde slag als de leider niet voortroeft met (A of -H. En later als hij wél hoog voortroeft. Omdat dummy dan nog maar één tophonneur overhoudt waar jij dan achter zit met (Vx.
Je moet partner dus duidelijk maken dat hij door moet gaan met zijn schoppens.

Als je in deze situatie Lavinthal speelt, speel je je hoogste ruitenkaart bij. Dat schreeuwt namelijk om doorspelen in de hoogste van de twee andere bijkleuren, dus schoppen! 
Speel je in deze situatie alleen aanmoedigend of afwijzend in de kleur waarin je bijspeelt, dan kun je het beste aanseinen voor dummy’s dichte klaverenkleur!

Het is zó onlogisch dat je juist die kleur wilt, dat partner dan in ieder geval af zal zien van een ruitenvervolg, waarmee de kans op schoppen door flink groter wordt!

Spel 2

( A 2

( 10 9 8 7

( V 9 3 2
( A 9 8



Noord 

Zuid
( H V 3




1SA
( H V B 6

2(* Stayman
2(
( A 8 6

4(


pas
( 6 5 4
Tegen jouw 4( komt west uit met (H.

Hoe probeer je je contract te maken?

Ik geef een overpeinzing.

Spel 2  Overpeinzing

( A 2

( 10 9 8 7

( V 9 3 2

( A 9 8




Noord 

Zuid

( H V 3




1SA

( H V B 6

2(* Stayman
2(
( A 8 6

4(


pas

( 6 5 4

Tegen jouw 4( komt west uit met (H.

Hoe probeer je je contract te maken?

Je telt je mogelijke verliezers. Dat zijn er vijf (:
Eén in harten, twee in ruiten en twee in klaveren.

Vervolgens gaan we op zoek naar het voorkomen van verliezers.

De schoppenkleur kunnen we gebruiken als reddingsvest. Door achtereenvolgens (A en (HV te maken. Op zuids derde schoppen kan dan een verliezer weg. De eerste vraag is dan welke kaart je dummy moet laten bijspelen om inderdaad een verliesslag te voorkomen!

In de ruitenkleur kun je proberen één slag te verliezen in plaats van twee. Daarvoor moet aan twee voorwaarden worden voldaan:

- (H moet op de juiste plaats zitten; 
- je moet de ruitenkleur op de juiste wijze behandelen…

Spel 2  het juiste speelplan

( A 2

( 10 9 8 7

( V 9 3 2

( A 9 8




Noord 

Zuid

( H V 3




1SA

( H V B 6

2(* Stayman
2(
( A 8 6

4(


pas

( 6 5 4

Tegen jouw 4( komt west uit met (H.

Hoe probeer je je contract te maken?

Neem de uitkomst met (A; speel achtereenvolgens (A, (H en (V, en ruim op (V een klaveren op! Daarmee verlaag je het aantal klaverenverliezers van twee naar één. 

Daarna trek je pas troef.

In de ruitenkleur verlies je maar één slag als… west (H heeft en je vanuit zuid een kleine ruiten speelt naar (V! 
AvG:
Merk op dat je niet eerst troef kunt trekken. Want dan verlies je altijd troefaas, twee klaverens en ruitenheer. Eerst moet er een klaververliezer weg op een schoppen.
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Lezers Mailen
Verbazing ten top
	Dinsdagavond hadden wij iets bijzonders aan de hand.

De aan tafel gevraagde arbiter keek heel verbaasd naar hetgeen zich voor zijn komst had afgespeeld.

Noord had een grote strafkaart liggen, doordat hij voor de beurt voor speelde. 

Oost had bepaald dat het een grote strafkaart was. 

Op een gegeven moment werd er door oost ruiten gevraagd. ‘Zó’, zei oost, ‘nu moet je klaveraas spelen, want je hebt geen ruitens meer.’ 

Heel verbaasd gaf noord aan het helemaal niet eens te zijn met deze beslissingen genomen door oost. En noord vroeg arbitrage. 

De arbiter heeft aangegeven dat de grote strafkaart zonder arbiter niet correct is en de kaart gewoon terug in de hand van Noord mocht. In het vervolg kunnen jullie beter gelijk de arbiter vragen. Dit is natuurlijk onzin om  door oost te laten beslissen wat noord moet doen.


Antwoord

Als een speler voor de beurt voorspeelt, is maar één correcte actie mogelijk: vragen om arbitrage! 

Ook als een van de tafelgenoten een zeer gekwalificeerde arbiter is. Juist een gediplomeerde arbiter weet hoe belangrijk het is niet voor eigen rechter te spelen. Elke fout in zijn voordeel kan immers gemakkelijk ten koste gaan van het vertrouwen in zijn integriteit.

De arbiter zal dan allereerst aan de leider vragen of hij het voor de beurt voorspelen accepteert. 

Als de leider het foutief voorspelen accepteert gaat het spel gewoon verder en ontstaat er geen strafkaart.

De leider kan niet bepalen of een voor de beurt gespeelde kaart een strafkaart is. 

Dat kan alleen de uitgenodigde arbiter doen.

Als een speler een strafkaart heeft en niet kan bekennen, moet die strafkaart worden bijgespeeld. 

Als leider oost weet dat noord geen ruitenkaart meer heeft, en ruiten speelt, weet oost dat noord inderdaad klaveraas zal moeten offeren. Ook is het volkomen correct om op deze wijze om te gaan met strafkaarten. Het probleem zit daarom in het voor eigen rechter spelen.

Mijn visie

Noord geeft met zijn vraag om arbitrage aan dat hij het vermogen heeft om op eigen kracht arbitrage te vragen. Als hij dat meteen had gedaan, had de arbiter leider oost het recht gegeven het voorspelen voor de beurt wel of niet te accepteren. 
Uit oosts actie maak ik op dat hij dat niet had gedaan en dus voor de strafkaart had gekozen. En in dat geval was het verder net zo gegaan als dat kennelijk gebeurde. Als ruiten wordt gevraagd en noord heeft inderdaad geen ruiten, dan moet de strafkaart worden bijgespeeld.

Omdat niet duidelijk is op welk moment precies ruiten werd gespeeld, geef ik nog één mogelijke ontsnapping voor noord…

Als voor de ruitenslag partner zuid aan slag was, en de leider stelde voorwaarden aan het voorspelen (verplichten of verbieden in de kleur van de strafkaart voor te spelen), dán mag op dat moment de strafkaart terug in de hand!

Alle spelers mogen honderd keer schrijven: ‘Ik moet na een onregelmatigheid arbitrage vragen.’ 
Oost maakt daarbij aanspraak op een extra zin: ‘Ik speel nooit meer voor eigen rechter! 

Partner versus partner
	Spel 1, niemand kwetsbaar

West

Ik

Oost

Partner

1(

doublet
1(

2(
2(

3(


( A x x x


( x x x



( A x x x


( B x x



( A x x x


( H V x x x



( x



( B x



Mening: Ik vind dat partner met zijn 7 punten niet vrijwillig 2( “mag” bieden omdat hij “nu” vanaf 9/10 ptn. aangeeft!  

Spel 2, OW kwetsbaar
West

Ik

Oost

Partner

1(

2(

pas

2(
Pas

pas

pas



( x x x


( A x x



( x



( A H x x x



( A V x x


( H x x



( A V B x x


( H x

Mening: Partner vindt dat ik niet mag passen op zijn 2(-bod!

Mijn vraag is nu of beide “onvolmaakte” biedingen nu een gevolg van gebrek aan afspraken of kennis van zaken? 


Twee leuke situaties (
Spel 1

Het doublet vraagt partner te spreken. Daarbij is het van groot belang onderscheid te maken in twee infodoubletsoorten:

1. Het doublet met normale openingskracht.

2. Het doublet met superkracht.

Hoe weet partner om welke doubletsoort het gaat? 

Dat blijkt in de volgende biedronde. 

1. Met gewone kracht zal de doubleerder passen, dat kan met een goed gevoel, omdat hij dat doublet alleen plaatst als hij elke reactie van partner kan verdragen!

2. Alleen met superkracht (18+) zal de doubleerder iets anders doen dan passen.

Met deze voorwaarden is het alleszins verantwoord om met partners hand 2( te bieden. 
In wezen is de ‘biedplicht’ van partner zuid vervallen door het bod van oost. Als zuid zonder biedplicht dan toch biedt, belooft hij in het algemeen 6+ punten en een redelijke kleur.

Noord moet echter, vanwege zijn gewone openingskracht, passen. Daardoor weet zuid dat noord geen extra kracht heeft en dus wél minstens een 3-kaart ruiten. Daardoor kan zuid het beste bepalen of 3( verantwoord is.

Spel 2

De marge van het 2(-bod is ruim, 8-15/16 punten. 2( is niets anders dan voorkeur voor een hartencontract. Daar mag de 2(-bieder op passen.

Om dat te voorkomen moet partner (veel) sterker bieden. 2(, cue, is een optie. Als daarmee steun wordt beloofd in partners geboden kleur (zoals dat in het moderne bridge gewoon is geworden) en minstens 10 punten, is dat een beetje vervelend. Maar ook dan zou ik eveneens voor 2( kiezen (omdat partner niet snel naar 5( zal springen); om daarna de hartenkleur te bieden, of 3SA… 

Meteen een sprong in harten suggereert minstens een 6-kaart, en dat kan gemakkelijker leiden tot een contract dat je niet echt wilt…

Protest tegen niet gealerteerde Stayman
	

( A 9



( A H 9 5



( A B 7 2



( B 8 7

( V B 5 3


( H 7

( B 8



( 7 4 3

( H 10 4


( 9 8 6

( V 9 4 2


( A H 10 6 5



( 10 8 6 4 2



( V 10 6 2



( V 5 3



( 3

West

Noord
Oost

Zuid



1SA

pas

2(
pas

2(

pas

pas!

pas

Noord maakt 2(+2, goed voor 100%. 

Diverse NZ-spelers protesteerden omdat 2( gealerteerd moest worden en dat het ook op de systeemkaart moest staan. 

De arbiter zag geen reden om het resultaat te veranderen. Graag jouw mening over deze bieding.


Antwoord

Als NZ Stayman spelen, moet dat inderdaad op de systeemkaart staan. Ook moet het 2(-bod worden gealerteerd. Op deze punten hebben NZ recht op een preek van de arbiter, met het dringende verzoek zowel de systeemkaart als het alerteergedrag te verbeteren.

Ook OW hebben recht op een stichtend woord… Alle spelers zijn namelijk verantwoordelijk voor een goede communicatie. 2( op partners 1SA is vrijwel voor heel bridgend Nederland een vraagt naar de hoge kleuren. Als dat niet wordt gealerteerd, is het vermoeden van een alertslipper meer op z’n plaats dan de aanname dat 2( dan wel op alleen lengte zal beloven in de klaverenkleur. Heel normaal als een tegenstander dan vraagt of het 2(-bod natuurlijk is. Zelfs met klaveren in handen!

Stel nu dat OW die vraag stellen en noord antwoordt: ‘We spelen Stayman.’ Is er dan wél sprake van een overtreding? Gebruikelijk is immers dat de 2(-bieder minstens acht punten meeneemt.

Zelfs dán is er geen sprake van een overtreding! Zuid speelt liever een kleurencontract dan 1SA, en gokt met 2( op een 2(- of 2(-antwoord.

Partner noord biedt braaf zijn hoge hartenvierkaart, niet rekenend op een pas van zuid.

Zuid zet met zijn 2(-bod de tegenstanders op het verkeerde been. Dat mag, mits zijn partner net zo verrast is!

Alleen als NZ de non-forcing Stayman spelen, dus ook met handen onder de acht punten, weet noord al voor zijn 2(-bod dat zuid zwak kan zijn. Dat is informatie die OW dan ook moeten weten. Dan is ook duidelijk sprake van verkeerde uitleg en zal de arbiter moeten nagaan of OW daardoor mogelijk zijn benadeeld.

Spelen OW de ‘gangbare’ Stayman, dan sta ik vierkant achter het oordeel van de arbiter om het resultaat te handhaven. Met de reeds gemelde preken. (
Twee opmerkingen:

1. Diverse NZ-spelers protesteerden omdat 2( gealerteerd moest worden en dat het ook op de systeemkaart moest staan. 

Het is heel merkwaardig dat de NZ-spelers tegen hun eigen biedgedrag protesteren.

2. Er wordt door de arbiters heel wat afgepreekt in deze aflevering. Moeten arbiters tegenwoordig een predikantenopleiding volgen?
1

